Slik bruker man felleverktøy

Hvilke felleverktøy du skal bruke, bestemmes av treets størrelse. For de minste trærne kreves det som regel ingen felleverktøy. Da går det bra å bruke hendene eller en lang stang. Fellekilen gir mer fellekraft enn de ulike brytejernene. I nødstilfeller er det mulig å bruke et rep og en vinsj, noe som er den sikreste og mest kraftfulle måten å felle et tre på.

Trampebrytejern

Forestry worker putting the weight on the lever arm to a breaking bar inserted in the felling cut

Trampebrytejernet egner seg for tynning og mindre trær. Før inn trampebrytejernet før du fullfører hovedskåret. Stå oppreist og legg all din vekt på hevarmen. Trampebrytejernet er som regel teleskopisk og kan bæres i et hylster på verktøybeltet.

Brytejern

Forestry worker using an inserted breaking bar to make a tree fall

Brytejernet finnes med ulike håndtakslengder for ønsket fellekraft. Unngå brytejern med langt håndtak ved felling av veldig tykke trær som luter kraftig bakover, ettersom dette kan kreve en høyere løftehøyde enn du kan håndtere. Maks. løftehøyde: ca. 20 mm

Slagbrytejern

Forestry worker using a breaking bar to knock a felling wedge into a tree

Slagbrytejernet brukes på samme måte som et vanlig brytejern. Det kan også brukes for å slå inn fellekiler.

Fellekile

Fellekiler egner seg best for mellomstore til store trær ettersom de gir stor løftekraft. Kilene slås inn med øks eller slagbrytejern før hovedskåret er klart. Iblant kreves det flere kiler. Det er alltid bra å bruke kiler i mykt materiale, f.eks. plast eller aluminium, for å unngå skader på kjeden hvis man ved et uhell sager i kilen. Maks. løftehøyde: ca. 5060 mm

Rep og vinsj

Forestry worker installing a mechanical jack to put some press against the trunk of a larger tree

Ved å bruke rep og vinsj kan treet tas ned på en sikrere og betydelig raskere måte. Denne metoden er egnet når man skal ta ned døde trær eller dra frem halvt nedfalte, fastklemte tre. Den kan også brukes for å bestemme fallretningen. Treets størrelse avgjør hvor kraftig rep (eller vaier) som behøves for å klare oppgaven.

rope-and-winch-distance

Andre nyttige verktøy

Verktøybelte

Logger belt with axe, wedges, files, measuring tape, lifting hooks and tongs, and first aid kit

Med et verktøybelte har du dine viktigste arbeidsredskaper for hånden og sikkert oppbevart. Husqvarnas verktøybelte Flexi er et fleksibelt og ergonomisk belte med utmerket vektfordeling. Beltet har lommer og festeelementer for kiler, filer, løftekrok, kombiverktøy, målebånd og en liten øks.

Sappiea

Sappie

Sappien er et svært nyttig verktøy som gjør håndteringen enklere når stokker må løftes, transporteres, vendes eller stables manuelt. Akkurat som med andre løfteverktøy er det viktig å kontrollere at spissen på kroken er tilstrekkelig hvass. Hvis det ikke er tilfellet, er det enkelt å file den. Sappien finnes i ulike størrelser avhengig av hvor store stokker du arbeider med og den øker din rekkevidde samtidig som du slipper å løfte, noe som sparer ryggen.

Målebånd

Measuring tape

Det vanligste målebåndet for skogsbruk er 15 m langt, men finnes også i mange andre lengder. Målebåndet skal ha en karabinkrok slik at det er lett å feste det i beltet og en utløsningskrok som kan festes i enden på stokken. På den måten kan du bevege deg uhindret langs treet eller stokken for korrekt måling av lengden og diameteren. Deretter løsner du kroken med et lett rykk.

Bensin-/oljekanne

gas-oli-can

En kombinert bensin-/oljekanne med overfyllingsvern, som forhindrer unødig spill, er en selvfølge for å unngå at du går tom for drivstoff når du arbeider i skogen. Ved å bruke alkylatbensin som Husqvarna XP® Power 2 minsker du mengden skadelige utslipp fra motorsagen. Hvis du bruker vanlig bensin, skal den blandes med totaktsolje av høy kvalitet (XP®-olje anbefales). For kjedesmøring anbefales vegetabilske og biologisk nedbrytbare kjedeoljer.

Løftekrok og løftesaks

Lifting hook and tongs

En løftekrok brukes for å løfte og vende stokkene. En løftesaks brukes for å løfte og forflytte mindre stokker og ved samt masseved. Det er veldig viktig at løfteverktøyene er spisse og hvasse slik at man får godt grep om stokkene.

Method

Bruke løftekrok og løftesaks

Slipe løftekrok og løftesaks

For å få et godt grep om stokkene må løftekroken og løftesaksen være spisse og hvasse. Sløve løftekroker og løftesakser er ineffektive og kan være farlige ettersom de lett kan gli og forårsake skade.

File løftesaksen

Filing the lifting tongs

Spissen skal hvesses i meiselform slik at den lett kan tas ut fra virket. Fil fra krokens utside. Fil ikke kroken til en spiss ettersom den da kan sette seg fast i virket.

File løftekroken

Filing the lifting hook

Fil kroken fra sidene og innsiden av kroken. Fil mot spissen. Med denne metoden bevares spissens naturlige form.

Teste løftekroken

Testing the lifting hook

Kontroller spissens funksjon ved å dra den med et lett trykk på håndtaket horisontalt langs trefibrene på en planke eller en barkfri stokk. En korrekt hvesset spiss fester jevnt i treet og lager et lite spor.

Sist redigert

september 28, 2020

Kommentarer til emnet?

Kontakt oss

Angi bokmerke og del

Sideindeks